Med Søhesten og Nirvana på sommerferie til Berlin
Vi sejlede fra Hadsund d. 23 juli, og brugte nogle dage på at nå til Marstal, da der var en båd Nirvana, som vi skulle følges med, så d. 29-07 afsejlede vi Marstal, i smukt vejr til grossenbrode i tyskland, hvor vi lå for anker i en dejlig vig, dagen efter fortsatte ad travekanalen til Lübeck en flot gammel hansestad, hvor vi også havde et par overnatninger, videre ad Elbe – lübeck – kanal til Mölln hvor vi blev virkelig godt modtaget, og det var med sang og tysk brændevin til grillen om aftenen, en enkelt overnatning, så videre til Lauenborg, et meget hyggeligt sted hvor vi blev modtaget helt fantastisk i en lille meget hyggelig lystbådehavn, der var vi også et par dage, vi ville have været ad Elben, men det lod sig ikke gøre p.g.a. alt for lidt vand, steder var der kun 70 cm dybt, så det gik ikke, vi måtte så igennem et Hebewerk Lüneburg som det heder.
Hebewerk Lüneburg en kasse med vand som kan tage fragtskibe og kanalfærger og fylder op med lystbåde til sidst, den kan løfte 5000 ton, vi bliver hævet 38 m på ca. 3 min, det er jo meget vand besparende da vi jo selv har vores vand med i kassen som vi bliver løftet i, det er jo lidt fantastisk, så går turen videre ad Elbe- Seitenkanalen, en lang og noget kedelig kanal, en enkelt overnatning ved en ligge plads på Elbe-seitenkanal, videre til Uelzen også et hyggeligt sted på den kedelige kanal, hvor vi også havde en enkelt overligger, derfra videre til Wolfsburg i Mittellands-kanal med en enkelt overligning, derfra til Haldensleben en enkelt overnatning der, derfra videre til en liggeplads ved breden, videre ad Elbe-Havel-kanal til vores mål i Spandau en forstad til Berlin.
I Spandau fandt vi en meget hyggelig lille lystbådehavn, et stille og roligt sted ca. 5 km uden for Berlin, der vi var meget velkommen, det havde andre sejlere fra vores Hjemhavn Hadsund fortalt, da vi mødte dem i Lübeck (de var på vej hjem fra samme tur), de fortalte også at det var meget svært selv at sejle rundt Berlins kanaler, så vi blev der i 5-6 dage, hvor vi kunne tage bussen ind til staden, i Spandau er der en stor bådudstyrs forretning Nimo Pedersen lig med Madsnedø, og det var godt for os for den ene båd skulle have nye batterier og jeg selv skulle have nyt toilet, og alt kunne fås på stedet, og lidt billigere end i DK, at ligge der er meget anbefalingsværdigt, vi tog med en bus rundfart i Berlin, og en rundfart med en kanalfærge, så faktisk alt det som vi have talt om, så det var godt og afslappende.
Efter 5 dage i Spandau trængte vi til at komme videre, og det gik til Oranienburg nok den smukkeste tur på hele turen, i Oranienburg var der bævere der hed Nutrea, det er en amerikansk sump bæver, de er sluppet ud fra en farm, men trives ganske godt og indbyggerne havde ikke noget i mod dem, de spiser rødder og den slags, men de var morsomme at se på. I byen fik vi vasket og tørret alt vores vasketøj for den nette sum af 80 d.kr.
Om aftenen da vi sad og grillede, fortalte de ældre, at under krigen faldt der i Oranienburg, mere end 20.000 bomber på et døgn, det var derfor at der stod så mange store meget flotte træer rundt omkring, de kunne ikke bruges til noget da de var fulde af granatsplinter, vi havde planlagt et enkelt døgn der men det bliv til tre for der var så skønt og folk var så flinke og rare, så det var svært at komme videre, men det skulle vi jo, så vi fortsatte med en enkelt overnatning til Marienwerder, og derfra til et Hebewerk Niederfinow 36 m ned ( 3 min ) til Oder floden og videre til Stolzen Hagen en enkelt overnatning der, derfra til Stettin i Polen, der sejlede vi forbi alle de store skibsværfter som ligger der og over i en sidekanal til noget som heder Green marina et meget hyggeligt sted i ro og fred, og ca 4 km. til Stettin, en taxatur til 35 d.kr. Så det gjorde vi de tre dage vi var der.
Stettin er en flot by med store flotte bygninger, men der er meget stor forskel på rig og fattig, der er mange tiggere overalt, men ellers er de fleste som vi ser på gaderne velklædte, og ser ikke ud til at mangle noget, da vi sejlede ind i Polsk farvand skulle vi indklarerer og skulle selvfølgelig se pas og andre papirer, og det samme da vi forlod Polen, derfra gik vi videre til Usedom med en overnatning, og der fra til Wolgast med en enkelt overnatning, derfra til Peenemünde hvor vi var et par dage, der var en del at se på fra krigen, det var jo Hitlers forsøgssted med B2 og B3 bomberne og andre grusomheder, der er en stor udendørs og indendørs udstilling fra den gang, og gamle ubåde er der også, da vi havde fået nok af alt det sejlede vi videre, til Stralssund hvor vi var i 2 dage.
I Stralssund er der en masse gamle restaurerede huse at kigge på, og en god havne restaurant, herfra forsatte vi til Rügen, det var rart at være i rigtigt saltvand igen, Rügen er et meget smukt sted hvor vi har været før, og vi kan godt lide at sejle rundt der og sluttede af på den lange ø Hiddensee Hitlers foretrukne badested, havnen heder Witte, hvor der blev lavet flotte badestrande og fliser ned til vandet, så Herrefolket ikke skulle gå i sand når de skulle bade, men et rigtigt hyggeligt sted at slutte denne tur og vi var der i 3 dage enden der var vejr til at sejle over Østersøen. Vi ankom i Stubbekøbing den 4. september turen i tyskland havde varet 5, og er helt sikkert en som vi gerne vil prøve igen når vi får tid, det er rimeligt med antallet af sluser, og 5 uger er passende tid, men ikke mindre så når man ingenting.
Praktiske oplysninger:
Alle sluser og kanaler i Tyskland er gratis, med undtagelse af Nordøstersø kanalen og Eideren.
Man skal have kanalbevis – duelighedsbevis – VHF certifikat og en VHF der er installeret med ATIS, det forlanges på de europæiske vandveje.
Man skal have forsikringspapirer, og bådens papirer, da det sker at de vil se dem.
Man skal huske at følge de tyske regler og tavler om hastighed og hvornår man må sejle over en akvædukt eller i sluser, for ellers koster det bøde, vi fik 2 bøder på denne tur, en for at sejle over en akvædukt uden tilladelse på 35 euro, og en på 10 euro for at ligge et forkert sted, i ca. en ½ time.
Man kan købe kort hos I.C Weilback Binnen 1 – 2 – 3 – 4 , de er nødvendige, pris ca. 260 kr. pr stk.